5x zo kan het ook: medewerkers vinden in de horeca

5x zo kan het ook: medewerkers vinden in de horeca

De lockdown hakte erin, niet alleen toen de deuren op slot moesten maar ook nu. Goede mensen zijn moeilijk te vinden, daar worstelt bijna elke horecaondernemer mee. Het ene restaurant sluit gedwongen weer een dag per week, de andere bar pakt het net even anders aan. Dit zijn vijf opmerkelijke acties om mensen aan het werk te krijgen in de horeca..

 1. We’regoing to Ibiza – een reis cadeau van je collega’s  

Een baan waarbij je een reis cadeau krijgt? Het was twee jaar geleden onwaarschijnlijk, maar een ondernemer in Tilburg is van plan om de trip weer in de strijd te gooien. Horecaondernemer Michel Vekemans eigenaar van Ibiza in Tilburg stuurde zijn team vorig jaar naar het gelijknamige eiland en is het van plan om weer te beloven. Niet te snel trouwens vertelt hij aan het Brabants Dagblad, eerst weer wat vet op de botten kweken en na kerstmis mag de reis geïnd worden. Klinkt als een goede deal.  

2. Werken op inschrijving 

Zonder te solliciteren aan het werk, op een tijdstip dat het voor jou uitkomt en tegen de hoogste vergoeding. Klinkt als een droom? Niet als het aan James ligt. James is een app die horeca en medewerkers koppelt en dat is lucratief. Zo krijgen werknemers minimaal het brutoloon van een 21-jarige, wat gunstig is voor iemand van 18 jaar, en beslissen ze zelf welke uren ze werken. Een soort Booking meets Marktplaats, volgens de founders van het bedrijf. In Nijmegen werken al veel horecaondernemers en werknemers met de app, het is de bedoeling dat dit meer en meer wordt.  

3. Borrelen voor een nieuwe baan

In Aalten bedachten ze dé manier om echte horecadieren te spotten: ze sloegen aan het borrelen. Een slimme gedachte, want wie goed is in een borrel verzorgen vindt borrelen zelf ook vaak gezellig. Iedereen met interesse in een baan was welkom, maar niet alleen voor een hapje en drankje, bij de banenborrel kwam er zelfs een biertapwedstrijd aan te pas. Dat liet natuurlijk geen enkele horecatijger met een beetje lef aan zich voorbijgaan.  

4. De leukste van Nederland zijn 

Wie wil dit nou niet dachten ze bij de Week van de Horeca, dus schreven ze een competitie uit. Gezocht: het leukste horecateam van Nederland. Wat valt er te winnen? Eeuwige roem natuurlijk, maar ook 1000 euro om uit te geven aan een wel heel geslaagd teamuitje. Aanmelden kan via de site en de winnaars krijgen een heuse vakjury op bezoek om te checken of het wel echt zo leuk is als beweerd wordt. En wie wil er nou niet werken in het leukste team van het land?  

5. Een opleiding, woning én 100% baangarantie 

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar op Texel pakken ze het al een paar jaar zo aan. De Texelaars hadden altijd al moeite om de horecatoppers richting het eiland te krijgen, maar sinds de Texel Academy niet meer. Binnen één jaar word je klaargestoomd voor de horeca, je hebt een dak boven je hoofd én uitzicht op een baan als je klaar bent. Enige vereiste: op Texel wonen en werken. Wie regelmatig op het eiland komt, weet dat het eilandleven uniek is en daardoor is het heel aanlokkelijk. Topchef Ron Blaauw kampte zelfs met een tekort aan koks en riep zijn eigen koksopleiding in het leven. Staat toch mooi op je cv: leren koken van Ron Blaauw.  

De meest ongezellige oplossing is wel de invoering van QR-codes, daarom krijgt het nog geen eervolle vermelding in de lijst. Maar het is zeker een uitkomst als nood de wetten van gastvrijheid in de horeca breekt. Met het scannen van de code kan de gast bestellen en afrekenen, alleen helaas zonder een praatje met een medewerker.  

Lees ook

Werken in de horeca, elke dag een feestje — Tim Lefèvre

Werken in de horeca, elke dag een feestje — Tim Lefèvre

Werken in de horeca, elke dag een feestje — Tim Lefèvre Sinds Tim Lefèvre van België naar Nederland verhuisde volgt Cityguys hem op de voet. Op zijn 23e kwam hij als horecababy naar Amsterdam om zich onder te dompelen in de wereld van cocktails. Vier jaar later is hij...

Lees meer

Nieuwe medewerkers werven? Download de toolkit

  • Kant-en-klare social media posts en posters
  • Social media posts waarin je de titel van de vacature kunt aanpassen
  • Posters voor bij jou in de zaak
  • Een e-mail en WhatsApp-bericht waarmee je medewerkers kunt oproepen om te helpen zoeken naar die leuke nieuwe collega
Toolkit aanvragen

Kies een baan die bij jou past

Werken in de horeca is enorm veelzijdig. En verschillende functies vragen om verschillende vaardigheden. Kijk eens bij de verschillende vakgebieden en ontdek waar jij enthousiast van wordt.

Vakgebieden