Dit zijn volgens Carmen (15), Jasper (16) en Kiki (15) goede redenen om in de horeca te werken

Dit zijn volgens Carmen (15), Jasper (16) en Kiki (15) goede redenen om in de horeca te werken

Zelfvertrouwen, afwisseling, een goede sfeer en leuk contact met collega’s en gasten… Het AD sprak met een aantal scholieren over goede redenen waarom je in de horeca wil werken.

Je kunt het natuurlijk voor het geld doen, maar er zijn nog een paar goede redenen om in de horeca te werken. Alleen denkt niet iedereen daar meteen aan. De scholieren Kiki (15), Jasper (16) en Carmen (16) weten dat inmiddels wél. Ze zijn meteen ook de hoop van horecabazen, die heel hard op zoek zijn naar nieuw personeel.

Enorme achterstand
De vraag naar nieuwe medewerkers blijft hoog. En dat terwijl werken in de horeca verrassend veelzijdig is. Op dit moment zijn er volop kansen voor horecamedewerkers. Het vacature-aanbod is enorm divers; in alle segmenten en functies zijn veel mensen nodig, zowel oproepkrachten, parttimers
als professionals. En als je eenmaal in de horeca terecht bent gekomen, zijn er talloze carrièremogelijkheden om door te groeien en jezelf te ontwikkelen. Met de juiste dosis gastvrijheid en passie voor het vak, kun je al op jonge leeftijd de top behalen.

Leerschool
Maar zeker zo belangrijk is de leerschool die de horeca volgens Derksen is. ,,Door het contact met gasten doe je enorm veel sociale vaardigheden op. Je leert om jezelf beter te presenteren, je leert communiceren, maakt onderdeel uit van een hecht team en krijgt verantwoordelijkheid. Ik heb veel mensen als groentje zien binnenkomen, die in de horeca volwassen en zelfverzekerd werden. Je doet er niet alleen vriendschappen op voor de rest van je leven, ook de sociale vaardigheden komen de rest van je leven van pas.”

Verrassend veel balans
Daarnaast is er verrassend veel balans in de branche en valt werken in de horeca gemakkelijk te combineren met bijvoorbeeld een andere baan. ,,Mensen hoeven geen drie dagen in de weekends te werken als ze dat niet willen. Het is echt niet meer zo dat als iedereen vrij is, de hele horeca werkt. Daarnaast kun je in de horecacarrière maken als je dat wilt en er geschikt voor bent. Er zijn mogelijkheden genoeg. Niet alleen voor jongeren. Ook mensen uit een andere branche; die switch is zo gemaakt. En ook oudere herintreders zijn welkom. Bij mij werkt sinds kort de oude maître van de Hermitage uit Zeist. Die is na jaren weer begonnen. Dat zijn gouden krachten.”

Streetwise
Rob Peek, die met broer Marco aan de wieg stond van Club Brothers in Bunnik, en tegenwoordig een imperium leidt van negentien horecabedrijven, is streetwise geworden dankzij de horeca. ,,Ik was een verlegen, onzeker jongetje vroeger. Mijn ouders hadden feestlocatie De Beesde en daar werd ik op jonge leeftijd in het diepe gegooid. Borden wassen, achter de bar staan, in de bediening: alles moest ik doen. In het begin erg spannend, maar het omgaan met zoveel verschillende collega’s en bezoekers gaf mij veel zelfvertrouwen. Ik merkte dat ik meer kon dan ik dacht en dat heeft me zeker gevormd. Daarnaast heb ik geleerd dat het leuk is om met zoveel verschillende mensen te werken. Horeca leert je levenslessen, daar ben ik van overtuigd.”

Carmen van Hees (15) serveerster bij restaurant Klein Zwitserland in Driebergen.
Carmen van Hees (bijna 16) werkt sinds anderhalve maand bij restaurant Klein Zwitserland in Driebergen. ,,Ik werk in de bediening. Ik was er vooraf echt bang voor, want ik ben onzeker, maar het is superleuk en ik krijg veel zelfvertrouwen van dit werk. Het ging allemaal goed en de collega’s waren heel aardig voor me. Ik ging blij naar huis na mijn eerste werkdag.”

,,Ik werk meestal twee weekenddagen, gemiddeld 5 tot 7 uur. Ik zit in 4 vwo op het Revius in Doorn. Als ik het druk heb met school, dan houden ze daar met het rooster rekening mee als ik het op tijd aangeef. De verdiensten vallen me erg mee. De fooien zijn goed. Ik heb er geen seconde spijt van en na anderhalve maand voel ik me al helemaal onderdeel van het team.”

Kiki Stip (15), serveerster bij restaurant Klein Zwitserland.
Kiki Stip (15) is drie maanden geleden begonnen in de bediening bij Klein Zwitserland in Driebergen. ,,Mijn eerste stappen in de horeca zijn goed bevallen. Ik ben van nature nogal onzeker en was erg zenuwachtig om dit werk te gaan doen. In het begin vond ik het eng om naar de mensen te gaan, maar dat veranderde snel. Ik voel me nu zekerder, sta steviger in mijn schoenen en vind het vooral hartstikke leuk werk. De afwisseling maakt het aantrekkelijk. Ik neem de bestellingen op, ik serveer uit, sta soms achter de bar en dat gaat me allemaal goed af.”

Jasper Willigenburg (16), serveert en werkt in de spoelkeuken bij restaurant Klein Zwitserland.
,,Ik vind het werken in de horeca zo leuk dat ik er serieus over nadenk om na mijn havo naar de hogere hotelschool te gaan. De sfeer in het restaurant is hartstikke gezellig. Ik heb mezelf beter leren kennen door dit werk. Ik was al niet verlegen, maar merk nu dat ik best goed met mensen om kan gaan. Ik krijg regelmatig complimentjes van collega’s en gasten. Dat geeft een goed gevoel.

In de keuken is het soms rennen en vliegen. Af en toe mag ik in de bediening en ook dat gaat lekker. Als je aan het einde van de avond met je collega’s ziet dat alles weer goed is gegaan, dan motiveert dat enorm. De verdiensten zijn goed. Ik heb vorig jaar een nieuwe computer gekocht van het geld dat ik opzij heb gezet.”

Dit artikel is geschreven door Nils de Kruijff en oorspronkelijk gepubliceerd op www.AD.nl

Hoe nu verder?

Werken in de horeca is veel meer dan een bijbaan naast je studie. Het is een serieuze carrière volop doorgroeimogelijkheden. Het is verrassend en veelzijdig en biedt je niet alleen professionele, maar ook persoonlijke groei. Haal het beste uit jezelf en kies voor een carrière in de horeca!