Puur voor het geld? Dit zijn volgens Carmen (15), Jasper (16) en Kiki (15) óók goede redenen om in de horeca te werken

Zelfvertrouwen, afwisseling, een goede sfeer en leuk contact met collega’s en gasten… Het AD sprak met een aantal scholieren over goede reden waarom je in de horeca wil werken.

Je kan het natuurlijk voor het geld doen, maar er zijn nog een paar goede redenen om in de horeca te werken. Alleen denkt niet iedereen daar meteen aan. De scholieren Kiki (15), Jasper (16) en Carmen (16) weten dat inmiddels wél. Ze zijn meteen ook de hoop van horecabazen, die heel hard op zoek zijn naar nieuw personeel.

Door: Nils de Kruijff – Algemeen Dagblad

Ruim een derde van alle horecamedewerkers is tijdens de coronacrisis noodgedwongen ontslagen. Velen van hen hebben zich laten omscholen en keren niet terug. Nu de horeca weer is geopend, zit de branche te springen om nieuwe krachten, die de gaten vullen van de vertrekkers. Van chef-kok tot bordenwasser; iedereen is welkom. De banen liggen voor het opscheppen. ,,Door het coronavirus hebben veel horecaondernemers hun medewerkers moeten ontslaan. Dit had mogelijk voorkomen kunnen worden met 100 procent NOW- en TVL subsidie. De financiële compensatie dekte namelijk bij lange na niet alle personeelskosten”, zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).  Uit recent onderzoek van KHN blijkt dat 58 procent van de horecaondernemers nu minder medewerkers in dienst heeft dan voor de coronacrisis. Gemiddeld is de afname bij hen 42 procent. Omgerekend naar de gehele bedrijfstak gaat het om een afname in het aantal medewerkers van bijna 25 procent.

Enorme achterstand

Een aanzienlijk deel van hen is uitgestroomd naar andere sectoren. Willemsen: ,,Die krijg je niet zo snel meer terug. Het werk-naar-werk beleid – dat medewerkers regelingen en voorzieningen biedt bij begeleiding naar ander werk als een organisatie gaat veranderen – heeft voor de horecabranche negatief uitgepakt. Naast de normale vervangingsvraag moet er dus nu een enorme achterstand worden ingehaald.” Willemsen: ,,De uitdaging is om het aanbod te stimuleren en vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Er zijn volop kansen voor horecamedewerkers; het vacature-aanbod is enorm divers. Op korte termijn zijn er in alle segmenten en functies veel mensen nodig, zowel oproepkrachten, parttimers als professionals.”

Dat je in de horeca als werknemer wordt uitgebuit, is een achterhaald beeld, zegt Erik Derksen, horeca-ondernemer en vicevoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Utrecht. ,,Je krijgt een salaris dat vaak nog iets hoger is dan de horeca-cao. Het uurloon kan voor een 18-jarige snel oplopen tot 7 à 8 euro per uur. Afhankelijk van je functie. En dan komen de fooien er nog bij, gemiddeld 2 euro per uur. Die worden eerlijk verdeeld over alle werknemers.”

Leerschool

Maar zeker zo belangrijk is de leerschool die de horeca volgens Derksen is. ,,Door het contact met gasten leer je om jezelf beter te presenteren, je leert communiceren, je maakt onderdeel uit van een hecht team en je krijgt verantwoordelijkheid. Ik heb veel mensen als groentje zien binnenkomen, die in de horeca volwassen en zelfverzekerd werden. Je doet er vriendschappen op voor de rest van je leven.”
Erik Derksen, eigenaar van Buurten: werken in de horeca maakt mensen zelfstandig.

Door de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker en flexibeler te maken, hoopt de horeca snel het personeelstekort weg te werken. ,,Mensen hoeven geen drie dagen in de weekends te werken als ze dat niet willen. Het is echt niet meer zo dat als iedereen vrij is, de hele horeca werkt. Daarnaast kun je in de horeca carrière maken als je dat wilt en er geschikt voor bent. Mogelijkheden genoeg. Niet alleen voor jongeren. Ook oudere herintreders zijn welkom. Bij mij werkt sinds kort de oude maître van de Hermitage uit Zeist. Die is na jaren weer begonnen. Dat zijn gouden krachten.”

Streetwise

Rob Peek, die met broer Marco aan de wieg stond van Club Brothers in Bunnik, en tegenwoordig een imperium leidt van negentien horecabedrijven, is streetwise geworden dankzij de horeca. ,,Ik was een verlegen, onzeker jongetje vroeger.”
Horeca-ondernemer Rob Peek (rechts) werd samen met zijn broer Marco door zijn ouders al vroeg aan het werk gezet in de horeca.

,,Mijn ouders hadden feestlocatie De Beesde en daar werd ik op jonge leeftijd in het diepe gegooid. Borden wassen, achter de bar staan, in de bediening: alles moest ik doen. In het begin erg spannend, maar het omgaan met zoveel verschillende collega’s en bezoekers gaf mij veel zelfvertrouwen. Ik merkte dat ik meer kon dan ik dacht en dat heeft me zeker gevormd en geleerd dat het leuk is om met zoveel verschillende mensen te werken. Horeca leert je levenslessen, daar ben ik van overtuigd.”
Carmen van Hees (15) serveerster bij restaurant Klein Zwitserland in Driebergen.

Carmen van Hees (bijna 16) werkt sinds anderhalve maand bij restaurant Klein Zwitserland in Driebergen. ,,Ik werk in de bediening. Ik was er vooraf echt bang voor, want ik ben onzeker, maar het is super leuk en ik krijg veel zelfvertrouwen van dit werk. Het ging allemaal goed en de collega’s waren heel aardig voor me. Ik ging blij naar huis na mijn eerste werkdag.”

,,Ik werk meestal twee weekenddagen, gemiddeld 5 tot 7 uur. Ik zit in 4 vwo op het Revius in Doorn. Als ik het druk heb met school , dan houden ze daar met het rooster rekening mee als ik het op tijd aangeef. De verdiensten vallen me erg mee. De fooien zijn goed. Ik heb er geen seconde spijt van en na anderhalve maand voel ik me al helemaal onderdeel van het team.”
Kiki Stip (15), serveerster bij restaurant Klein Zwitserland.

Kiki Stip (15) is drie maanden geleden begonnen in de bediening bij Klein Zwitserland in Driebergen.
,,Mijn eerste stappen in de horeca zijn goed bevallen. Ik ben van nature nogal onzeker en was erg zenuwachtig om dit werk te gaan doen. In het begin vond ik het eng om naar de mensen te gaan, maar dat veranderde snel. Ik voel me nu zekerder, sta steviger in mijn schoenen en vind het vooral hartstikke leuk werk. De afwisseling maakt het aantrekkelijk. Ik neem de bestellingen op, ik serveer uit, sta soms achter de bar en dat gaat me allemaal goed af.”

,,Voor deze baan deed ik inpakwerk bij een groothandel. Dat was niet vervelend, maar in de horeca heb ik veel meer contact met mensen. Bovendien is het goed te combineren met mijn havo 4. Ik ben blij met deze bijbaan. Ik zie het als ontspanning, want ik werk iedere week met een leuk team.”
Jasper Willigenburg (16), serveert en werkt in de spoelkeuken bij restaurant Klein Zwitserland.

,,Ik vind het werken in de horeca zo leuk dat ik er serieus over nadenk om na mijn havo naar de hogere hotelschool te gaan. De sfeer in het restaurant is hartstikke gezellig. Ik heb mezelf beter leren kennen door dit werk. Ik was al niet verlegen, maar merk nu dat ik best goed met mensen om kan gaan. Ik krijg regelmatig complimentjes van collega’s en gasten. Dat geeft een goed gevoel.”

In de keuken is het soms rennen en vliegen. Af en toe mag ik in de bediening en ook dat gaat lekker. Als je aan het einde van de avond met je collega’s ziet dat alles weer goed is gegaan, dan motiveert dat enorm. De verdiensten zijn goed. Ik heb vorig jaar een nieuwe computer gekocht van het geld dat ik opzij heb gezet.”

Dit artikel is geschreven door Nils de Kruijff en oorspronkelijk gepubliceerd op www.AD.nl

Foto: © Angeliek de Jonge

 

 

Lees ook

Werken in de horeca, elke dag een feestje — Tim Lefèvre

Werken in de horeca, elke dag een feestje — Tim Lefèvre

Werken in de horeca, elke dag een feestje — Tim Lefèvre Sinds Tim Lefèvre van België naar Nederland verhuisde volgt Cityguys hem op de voet. Op zijn 23e kwam hij als horecababy naar Amsterdam om zich onder te dompelen in de wereld van cocktails. Vier jaar later is hij...

Lees meer

Nieuwe medewerkers werven? Download de toolkit

  • Kant-en-klare social media posts en posters
  • Social media posts waarin je de titel van de vacature kunt aanpassen
  • Posters voor bij jou in de zaak
  • Een e-mail en WhatsApp-bericht waarmee je medewerkers kunt oproepen om te helpen zoeken naar die leuke nieuwe collega
Toolkit aanvragen

Kies een baan die bij jou past

Werken in de horeca is enorm veelzijdig. En verschillende functies vragen om verschillende vaardigheden. Kijk eens bij de verschillende vakgebieden en ontdek waar jij enthousiast van wordt.

Vakgebieden