Maak van elk gerecht een feestmaal
met een baan in een restaurant

Fijnproevers en smulpapen blij maken met jouw gerechten? Iemands werkdag opfleuren met een waanzinnige lunch? Gasten een topdate bezorgen? Of mensen verrassen met de lekkerste speciaal bieren of een bijzonder glas wijn? Elk restaurant is verschillend, maar waar je ook gaat werken: de beleving van de gasten staat op één. Op deze pagina lees je alles over werken in een restaurant en wat je in huis moet hebben in dit vakgebied.

Dit ben jij

Wil jij weten of een baan in de keuken iets voor jou is?
Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Ben je een teamplayer?
  • Werk je graag achter de schermen?
  • Werk je graag met je handen?
  • Heb je oog voor detail?
  • Ben je creatief?

Heb je bovenstaande vragen (bijna) allemaal met ‘ja’ beantwoord? Dan heb jij belangrijke eigenschappen in huis voor een baan in de keuken van een restaurant. Scroll verder om te lezen aan wat voor banen je kunt denken en waar je aan de slag kunt.

Denk je dat een baan in de bediening beter bij jou past? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Ben je extravert?
  • Ben je een echt mensen-mens?
  • Maak je het graag mensen naar de zin?
  • Heb jij een echte hands-on mentaliteit?

Heb je deze vragen (bijna) allemaal met ‘ja’ beantwoord? Denk dan eens aan een baan in de bediening. Scroll verder om te lezen aan wat voor banen je nog meer kunt denken en waar je aan de slag kunt.

Dit ga je doen

Werken in een restaurant is nooit saai. Ga je werken in de keuken? Dan houd je je bijvoorbeeld bezig met het (voor)bereiden en opmaken van gerechten, het samenstellen van het menu en de inkoop van ingrediënten. Kies je voor een baan in de bediening? Dan doe je er alles aan om een bijzondere gastvrijheidservaring neer te zetten en gasten een leuke tijd te bezorgen. Je neemt bestellingen op, adviseert gasten bij hun keuze en serveert de drankjes en gerechten uit. Daarnaast help je bij het afrekenen.

Hieronder staat een aantal functies waar je bijvoorbeeld aan kunt denken bij een baan in een restaurant:

Hotel

Sterrenzaak

Buurtrestaurant

Partycatering

Cruiseschip

Pannenkoekenrestaurant

Bedrijfsrestaurant

Catering

Strandtent

Hier ga je werken

Werken in de keuken of in de bediening kan op verschillende plekken. Klik door de afbeeldingen om een indruk te krijgen van de verschillende typen restaurants waar je aan de slag kunt. Zie jij jezelf hier al helemaal werken? Scroll door voor tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Aan de slag

Enthousiast geworden? En ben je ervan overtuigd dat een baan in een restaurant iets voor jou is? Tijd voor actie.
Met deze tips helpen we je op weg:

  • Vraag rond bij familie en vrienden. Veel mensen hebben werkervaring in de horeca.
  • Volg jouw favoriete horecazaken op social media om als eerste op de hoogte te zijn van vacatures.
  • In sommige restaurants kun je werken en leren combineren. Vraag het restaurant waar jij wilt werken eens naar de mogelijkheden of kijk voor een stageplek of leerbaan op www.s-bb.nl/studenten/stageplek-vinden.
  • Ga naar horeca.nl en check alle opleidingen. Denk bijvoorbeeld vast na over het behalen van je diploma sociale hygiëne
  • Sollicitatiegesprek gescoord? Bereid je goed voor! Oriënteer je op het bedrijf (vraag mensen die je er kent hoe het is om er te werken) en denk vast na over vragen als: wat vind jij belangrijk in je werk? Wat betekent gastvrijheid voor jou? Hoe wil jij je verder ontwikkelen? Wat voeg jij toe aan het team? En: wat verwacht je van je werkgever?
  • Ga aan de slag in je eigen keuken! Oefen met groenten snijden, biertjes tappen, met volle dienbladen sjouwen.
  • Doe inspiratie op en test je kennis op Passie voor Horeca

Wil je meer weten over alle opleidingsmogelijkheden? Op horeca.nl vind je meer informatie over een opleiding en carrière in de horeca.