5x zo kan het ook: medewerkers vinden in de horeca
Goede mensen zijn moeilijk te vinden, daar worstelt bijna elke horecaondernemer mee. Het ene restaurant past de openingstijden aan, de andere ondernemer gaat zelf weer achter de bar of in de keuken staan. Maar er zijn ook andere opties. Dit zijn vijf verrassende manieren om mensen aan het werk te krijgen in de horeca.
1. Open hiring: meteen aan de slag
Geen sollicitatiebrief, kleurrijk cv of spannend sollicitatiegesprek, maar meteen aan de slag na een welkomstgesprek. Steeds meer horecaondernemers kiezen voor open hiring, zoals Joost d’Hondt van ’t Zusje in Terneuzen. “Wij zijn als een van de eerste bedrijven begonnen met open hiring. Het past bij onze bedrijfsfilosofie waar mensen onderdeel worden van onze familie. Als ik tijdens het welkomstgesprek zie dat ze de juiste twinkel in hun ogen hebben, mogen ze meteen aan de slag,” vertelt Joost. En met succes: “Binnen vijf dagen had ik dertig aanmeldingen. Die heb ik allemaal gebeld en uiteindelijk zijn er vijf mensen binnen korte tijd aan de slag gegaan.”
2. Werken op inschrijving
Zonder te solliciteren aan het werk, op een tijdstip dat het voor jou uitkomt en tegen de hoogste vergoeding. Klinkt als een droom? Niet als het aan James ligt. James is een app die horeca en medewerkers koppelt en dat is lucratief. Zo krijgen werknemers minimaal het brutoloon van een 21-jarige, wat gunstig is voor iemand van 18 jaar, en beslissen ze zelf welke uren ze werken. Een soort Booking meets Marktplaats, volgens de oprichters van het bedrijf. In Nijmegen werken al veel horecaondernemers en werknemers met de app, het is de bedoeling dat dit meer en meer wordt.
3. Borrelen voor een nieuwe baan
In Aalten bedachten horecaondernemers dé manier om echte horecafanaten te vinden: ze sloegen aan het borrelen. Een slimme gedachte, want wie goed is in een borrel verzorgen, vindt borrelen zelf ook vaak gezellig. Iedereen met interesse in een baan was welkom, maar niet alleen voor een hapje en drankje. Bij de banenborrel kwam er zelfs een biertapwedstrijd aan te pas. Dat liet natuurlijk geen enkel horecatalent met een beetje lef aan zich voorbijgaan.
4. De leukste van Nederland zijn
‘Wie wil dit nou niet?’ dachten de organisatoren van de Week van de Horeca, dus schreven ze een competitie uit. Gezocht: het leukste horecateam van Nederland. Wat valt er te winnen? De felbegeerde titel natuurlijk, maar ook 1000 euro om uit te geven aan een teamuitje. Aanmelden kan via de site en de winnaars krijgen een heuse vakjury op bezoek om te checken of het wel echt zo leuk is als beweerd wordt. En wie wil er nou niet werken in het leukste team van het land?
5. Een opleiding, woning én 100% baangarantie
Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar op Texel pakken ze het al een paar jaar zo aan. De Texelaars hadden altijd al moeite om medewerkers richting het eiland te krijgen, maar sinds de Texel Academy niet meer. Binnen een jaar worden leerlingen klaargestoomd voor een carrière in de horeca, krijgen een dak boven hun hoofd én uitzicht op een baan als ze de opleiding hebben afgerond. De enige vereiste: op Texel wonen en werken. Wie regelmatig op het eiland komt, weet dat het eilandleven uniek is en daardoor is het heel aanlokkelijk.
Hoe nu verder?
Werken in de horeca is veel meer dan een bijbaan naast je studie. Het is een serieuze carrière volop doorgroeimogelijkheden. Het is verrassend en veelzijdig en biedt je niet alleen professionele, maar ook persoonlijke groei. Haal het beste uit jezelf en kies voor een carrière in de horeca!