Verbreed je horizon
met een baan in een hotel

Gasten in de watten leggen in een luxe hotel, hotspots tippen aan B&B-gasten, een bruidspaar de dag van hun leven laten beleven of een congres tot in de puntjes verzorgen. Geen hotel is hetzelfde, maar ook het werk is enorm veelzijdig. Bovendien kun je er snel doorgroeien in andere functies en ontmoet je gasten uit landen van over de hele wereld en zorg je ervoor dat zij in een gespreid bedje terecht komen. Zo komen die lessen Frans en Duits eindelijk eens van pas.

Op deze pagina vind je meer informatie over werken in een hotel en lees je welke eigenschappen goed van pas komen in dit vakgebied.

Dit ben jij

Wil jij weten of een baan in een hotel bij jou past? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Ben je internationaal georiënteerd?
 • Vind het leuk om iemand in de watten te leggen?
 • Spreek je verschillende talen?
 • Werk je het liefst samen in een team?
 • Ben je servicegericht?
 • Doe jij graag nét dat stapje extra?

Heb je bovenstaande vragen (bijna) allemaal met ‘ja’ beantwoord? Dan heb jij belangrijke eigenschappen in huis voor een baan in een hotel. Scroll verder om te lezen aan wat voor banen je kunt denken en waar je aan de slag kunt.

Dit ga je doen

Hotels zijn misschien wel de meest veelzijdige horecabedrijven die er zijn. Je kunt er vaak eten, drinken, overnachten, feesten én vergaderen. Bijna alle functies die je in cafés en restaurants hebt, vind je dus ook in een hotel. Maar welke functie je ook hebt; de gastbeleving staat altijd centraal. Voor en achter de schermen wordt alles op alles gezet om de gast de tijd van zijn of haar leven te bezorgen.

Hieronder staat een aantal functies waar je aan kunt denken:

“Werken in de horeca is vooral leuk omdat de horeca gaat over gastvrijheid en mensen. En vooral de combinatie van deze twee factoren maakt mij iedere dag weer gelukkig! In de horeca ontmoet ik elke dag nieuwe mensen. Ik hoor nieuwe verhalen, maak nieuwe vrienden en ik leer elke dag wel een levensles. Mijn horecaleven geeft mij de energie en passie om het leven vol te leven.”

Pieter Honing, Franchisenemer/eigenaar McDonald’s Utrecht

“Een biertje na een lange werkdag, een koffietje op het terras op je vrije zondag. De horeca is een belangrijk onderdeel in ons leven. Dat hebben we het afgelopen jaar wel gemerkt! Niet alleen terrassen of dineren is onmisbaar, ook het werken in de horeca is iets wat je niet wilt missen! Werken in de horeca is iemands dag goed maken, een bijdrage leveren aan het maken van herinneringen en simpelweg het mooiste vak ter wereld! Een sociaal leven opbouwen, nieuwe vrienden maken, gezelligheid en altijd onder de mensen zijn. De horeca geeft haar stad een ziel, en jij kunt hier aan meewerken! Dat is toch écht het mooiste wat er is!”

Masha de Romph – HR Manager Hell’s Kitchen Horeca Groep

“Hotels, restaurants en cafés verbinden mensen en zorgen voor plezier en mooie momenten. De hospitality sector is een unieke branche om in te werken vanwege de positiviteit, ambitie, creativiteit en flexibiliteit. In de horeca word je gezien als je ambitie hebt en door wilt groeien. Dus ga ervoor en ga doen wat je het liefste doet: mensen een geweldige gastvrijheidservaring bezorgen!

Esther Visser, Director of Human Resources Apollo & Leonardo Hotels

Hotel-Restaurant

Hotelbar

Zakenhotel

Bed & Breakfast

(Internationale) Hotelketens

Boutique hotels

Hier ga je werken

Er zijn enorm veel verschillende hotels. Klik door de afbeeldingen om een indruk te krijgen waar je aan de slag kunt. Zie jij jezelf hier al helemaal werken? Scroll door voor tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Aan de slag

Herken je jezelf in de omschrijving hierboven? En ben je ervan overtuigd dat een baan in een hotel iets voor jou is? Tijd voor actie. Met deze tips helpen we je op weg:

 

 • Vraag rond bij familie en vrienden. Veel mensen hebben werkervaring in de horeca.
 • Kijk op de websites van grote hotelketens of volg jouw favoriete horecazaken op social media om als eerste op de hoogte te zijn van vacatures.
 • Hotels investeren vaak in de opleiding van hun mensen, er zijn veel functies en (dus) veel carrièremogelijkheden.
 • Fris je talenkennis op. Zo kun je vragen van internationale gasten zo goed mogelijk beantwoorden.
 • In veel hotels kun je werken en leren combineren. Vraag het hotel waar jij wilt werken naar de mogelijkheden of kijk voor een stageplek of leerbaan op www.s-bb.nl/studenten/stageplek-vinden.
 • Sollicitatiegesprek gescoord? Bereid je goed voor! Oriënteer je op het bedrijf (vraag mensen die je er kent hoe het is om er te werken) en denk vast na over vragen als; wat vind jij belangrijk in je werk? Wat betekent gastvrijheid voor jou? Hoe wil jij je verder ontwikkelen? Wat voeg jij toe aan het team? En: wat verwacht je van je werkgever?
 • Doe inspiratie op en test je kennis op Passie voor Horeca

Wil je meer weten over alle opleidingsmogelijkheden? Op horeca.nl vind je meer informatie over een opleiding en carrière in de horeca.