Talent voor een feestje?
Ga voor een baan in een café of club

Je showt je dansmoves, shaket een waanzinnig ‘tasty’ cocktail en luistert naar de sterke verhalen van je vaste gasten. Soms zelfs allemaal tegelijk. In een café of club bouw je elke avond een feestje met je collega’s én je gasten. In deze setting, waar elke avond anders is, heerst een informele sfeer en er is volop ruimte om je te ontwikkelen.

Op deze pagina ontdek je of werken in het uitgaansleven iets voor jou is en lees je welke eigenschappen goed van pas komen in dit vakgebied.

Dit ben jij

Wil jij weten of een baan in een (eet)café of club iets voor jou is? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Houd je van een informele werksfeer?
 • Heb je hart voor je werk?
 • Vind je het leuk om avonden of in het weekend te werken?
 • Kun je goed overweg met verschillende type mensen?
 • Houd je van gezelligheid en evenementen?
 • Houd je van een levendige werkomgeving?

Heb je bovenstaande vragen (bijna) allemaal met ‘ja’ beantwoord? Dan heb jij belangrijke eigenschappen in huis voor een baan in een café of club. Scroll verder om te lezen aan wat voor banen je kunt denken en waar je aan de slag kunt.

Dit ga je doen

Gasten kiezen een café of club die bij hen past en waar mensen komen én werken die bij hen passen. Als horecamedewerker doe je er dus alles aan om je gasten een leuke tijd te bezorgen. Je adviseert je gasten en neemt bestellingen op, je zorgt dat ze zich thuis en welkom voelen, maakt de bestelling klaar, serveert deze uit en rekent af. Samen met jouw collega’s zorg je voor de ultieme avond uit.

Hieronder staat een aantal functies waar je aan kunt denken:

“Werken in de horeca is vooral leuk omdat de horeca gaat over gastvrijheid en mensen. En vooral de combinatie van deze twee factoren maakt mij iedere dag weer gelukkig! In de horeca ontmoet ik elke dag nieuwe mensen. Ik hoor nieuwe verhalen, maak nieuwe vrienden en ik leer elke dag wel een levensles. Mijn horecaleven geeft mij de energie en passie om het leven vol te leven.”

Pieter Honing, Franchisenemer/eigenaar McDonald’s Utrecht

“Een biertje na een lange werkdag, een koffietje op het terras op je vrije zondag. De horeca is een belangrijk onderdeel in ons leven. Dat hebben we het afgelopen jaar wel gemerkt! Niet alleen terrassen of dineren is onmisbaar, ook het werken in de horeca is iets wat je niet wilt missen! Werken in de horeca is iemands dag goed maken, een bijdrage leveren aan het maken van herinneringen en simpelweg het mooiste vak ter wereld! Een sociaal leven opbouwen, nieuwe vrienden maken, gezelligheid en altijd onder de mensen zijn. De horeca geeft haar stad een ziel, en jij kunt hier aan meewerken! Dat is toch écht het mooiste wat er is!”

Masha de Romph – HR Manager Hell’s Kitchen Horeca Groep

“Hotels, restaurants en cafés verbinden mensen en zorgen voor plezier en mooie momenten. De hospitality sector is een unieke branche om in te werken vanwege de positiviteit, ambitie, creativiteit en flexibiliteit. In de horeca word je gezien als je ambitie hebt en door wilt groeien. Dus ga ervoor en ga doen wat je het liefste doet: mensen een geweldige gastvrijheidservaring bezorgen!

Esther Visser, Director of Human Resources Apollo & Leonardo Hotels

Club of discotheek

Feestcafé

Bruine kroeg

(Internationaal) hotel

(Party)catering

Eetcafé

Hier ga je werken

Er zijn enorm veel verschillende cafés en clubs. Klik door de afbeeldingen om een indruk te krijgen van waar je aan de slag kunt. Zie jij jezelf hier al helemaal werken? Scroll door voor tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Aan de slag

Herken je jezelf in de omschrijving hierboven? En ben je ervan overtuigd dat een baan in een hotel iets voor jou is? Tijd voor actie. Met deze tips helpen we je op weg:

 

 • Vraag rond bij familie en vrienden. Veel mensen hebben werkervaring in de horeca.
 • Kijk op de websites van grote hotelketens of volg jouw favoriete horecazaken op social media om als eerste op de hoogte te zijn van vacatures.
 • Hotels investeren vaak in de opleiding van hun mensen, er zijn veel functies en (dus) veel carrièremogelijkheden.
 • Fris je talenkennis op. Zo kun je vragen van internationale gasten zo goed mogelijk beantwoorden.
 • In veel hotels kun je werken en leren combineren. Vraag het hotel waar jij wilt werken naar de mogelijkheden of kijk voor een stageplek of leerbaan op www.s-bb.nl/studenten/stageplek-vinden.
 • Sollicitatiegesprek gescoord? Bereid je goed voor! Oriënteer je op het bedrijf (vraag mensen die je er kent hoe het is om er te werken) en denk vast na over vragen als; wat vind jij belangrijk in je werk? Wat betekent gastvrijheid voor jou? Hoe wil jij je verder ontwikkelen? Wat voeg jij toe aan het team? En: wat verwacht je van je werkgever?
 • Doe inspiratie op en test je kennis op Passie voor Horeca

Wil je meer weten over alle opleidingsmogelijkheden? Op horeca.nl vind je meer informatie over een opleiding en carrière in de horeca.