Van je hobby je werk maken

Werken in de horeca is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook verrassend veelzijdig. Het is een brede branche met ontzettend veel verschillende banen en functies. Wist je bijvoorbeeld dat er naast wijnsommeliers ook biersommeliers bestaan? Frank van Urk is gediplomeerd biersommelier en eigenaar van een biercafé. Hij vertelt hoe je biersommelier wordt, wat je er allemaal mee kunt en waarom het zo leuk is.

Van je hobby je werk maken – Biersommelier Frank van Urk

Werken in de horeca is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook verrassend veelzijdig. Het is een brede branche met ontzettend veel verschillende banen en functies. Wist je bijvoorbeeld dat er naast wijnsommeliers ook biersommeliers bestaan? Frank van Urk is gediplomeerd biersommelier en eigenaar van een biercafé. Hij vertelt hoe je biersommelier wordt, wat je er allemaal mee kunt en waarom het zo leuk is.

Frank kan zeggen dat hij van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. “Het begon echt vanuit een passie. Ik ben fan van bier, vond het altijd al heel lekker en leuk om me in te verdiepen. Ook als ik niet in de horeca zou werken, zou ik met bier bezig zijn.” Zijn liefde voor bier groeide toen hij naast zijn studie als barman werkte in biercafé de Koppelpaardenin Assen. “Al snel kwam de mogelijkheid om het café over te nemen ter sprake. Mijn vriendin Anne en ik hebben lang nagedacht; gaan we iets met onze studie doen of toch het café overnemen?” De liefde voor de horeca overwon, ruim twee jaar geleden nam het stel de zaak over.

“Het begon echt vanuit een passie.”

Minder discussie
Door te kiezen voor het café en zijn opleiding tot biersommelier kan Frank nu elke dag zijn passie voor bier delen. “Het leuke is dat je gasten veel beter kan adviseren. En ze reageren heel positief. Veel mensen weten niet wat een biersommelier is en vinden het interessant. Ik merk ook dat gasten veel waarde hechten aan de titel. Waar ze eerst nog regelmatig met me in discussie gingen als ik iets adviseerde, merk ik dat nu veel minder.”

Zo word je biersommelier
Frank is een van de ruim 400 mensen in ons land die zichzelf Diplom biersommelier mag noemen. En die beschermde titel krijg je niet zomaar. “Ik heb mijn bieropleidingen bij StiBon gevolgd, dat zijn drie niveaus. Bij de eerste twee niveaus leerde ik onder andere over biertypen en grondstoffen, over bier- spijscombinaties en over hoe je verschillende smaakafwijkingen in bier herkent. Er zijn maar twee plekken in Europa waar je niveau drie kunt behalen: in München en in Salzburg. Ik ben naar Salzburg gegaan om mijn diploma te halen.”

Voortdurende vernieuwing
Naast het adviseren van gasten, gebruikt Frank zijn kennis ook voor het bepalen van het bieraanbod in zijn café. Dat bestaat uit 20 bieren op de tap en zo’n 300 bieren van fles en blik. “De ontwikkelingen in de markt gaan zo snel dat we eigenlijke elke maand wel iets nieuws, iets bijzonders moeten hebben. Als je dat niet doet, ben je heel snel het gevoel met de markt kwijt.” Ook organiseert Frank proeverijen en eens per jaar een bierspijsdiner. “Dat doen we samen met restaurant Black Tie, dat bij ons in de buurt zit. De laatste keer ontvingen we zo’n 50 gasten. De ene helft hier, en de andere helft bij hen in de zaak. We verzorgen samen een diner met bijpassende bieren en geven uitleg over de samenstelling van de gerechten en smaken.”

Bierliefhebbers in Assen
Een van Franks missies is om Assen kennis te laten maken met de lekkerste bieren. En dat kan hij niet alleen. “Mijn vriendin is bezig om Diplom biersommelier te worden. En al ons personeel heeft ook een bieropleiding gevolgd. Medewerkers met kennis zijn heel belangrijk om gasten enthousiast te maken en nieuwe smaken te laten ontdekken.” Want soms is dat nog een uitdaging. “Er zijn veel mensen zijn die vooroordelen hebben en bij voorbaat al zeggen dat geen bier lusten. Als ik dat van iemand hoor, is het mijn missie om ze van mening te laten veranderen voordat ze mijn zaak verlaten. 

Franks favorieten
Natuurlijk zijn we benieuwd wat Frank zelf het lekkerste vindt. “Ik ben groot fan van zuurdere bieren. Als ik een favoriet moet kiezen, is dat de Oude Geuze van Cantillon. Een goede bierspijscombinatie is voor mij een lichte, frisse Saison met een licht vettige vis, zoals makreel. Saison is wat droger en kan een klein zuurtje hebben en dat snijdt lekker door het vette van de vis heen. Dan houd je de frisse, lichte smaken over. Dat vult elkaar goed aan.”

Van je hobby je beroep maken
Frank moedigt iedereen die interesse heeft in een carrière in de horeca aan om de stap te zetten. “Als het je leuk lijkt om in de horeca te gaan werken, moet je dat gewoon doen. Er zijn veel bedrijven waar het geweldig is om te werken, met eigenaars die écht liefde hebben voor het vak. En het is ook een goede leerschool; je leert elke dag iets nieuws. Voor mij is er geen leukere plek om te werken.” Als je een volledige carrièreswitch niet ziet zitten, hoeft dat je volgens Frank niet tegen te houden om biersommelier te worden. “Je kunt van je hobby je werk maken. Ik heb zelf een biercafé, maar er zijn ook veel sommeliers die bijvoorbeeld een baan in de ICT hebben en naast hun kantoorbaan proeverijen organiseren.” 

Ben jij enthousiast geworden en wil je zelf biersommelier worden? Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen, zoals de opleiding van StiBon, die Frank zelf heeft gevolgd. Of kijk op komwerkenindehoreca.nl voor de mogelijkheden.

Hoe nu verder?

Werken in de horeca is veel meer dan een bijbaan naast je studie. Het is een serieuze carrière volop doorgroeimogelijkheden. Het is verrassend en veelzijdig en biedt je niet alleen professionele, maar ook persoonlijke groei. Haal het beste uit jezelf en kies voor een carrière in de horeca!