Flexibele roosters vrolijke werknemers

Kristien van der Valk (General Manager van der Valk Zuidas)
“Werken in de horeca; juist de meest flexibele baan die je kunt hebben”

Kristien van der Valk (General Manager van der Valk Zuidas) “Werken in de horeca; juist de meest
flexibele baan die je kunt hebben”

Dat geen dag hetzelfde is en dat de dynamiek de overhand heeft zijn enkele redenen waarom Kristien tot op de dag van vandaag nog steeds zo geniet van haar vak. Geboren in de grootste hotelfamilie van Nederland weet zij als geen ander van het reilen en zeilen in de horeca. Maar wat voor een horecafamilie als vanzelfsprekend is, geldt dit ook voor het personeel?
Hoe ervaren zij de druk, de flexibiliteit en de balans tussen werk en privé?

Bewuste keuze voor het vak
Samen met haar broer en zijn vrouw, is Kristien van der Valk verantwoordelijk voor het prachtige van der Valk Hotel op de Zuidas in Amsterdam – onderdeel van Valk Exclusief. Het hotel opende midden in de coronaperiode en ondanks de lastige periode van de opstart gaat het ontzettend goed. Met een sterrenlocatie – aan de A10 en naast station RAI in Amsterdam, richten zij zich voornamelijk op de zakelijke markt. Maar ook toeristen of feest- en festivalbezoekers weten het hotel inmiddels met gemak te vinden. Dat Kristien in de horecabranche is geboren, maakt dat de dynamiek voor haar wellicht vanzelfsprekender is dan voor nieuwe toetreders in de branche. Maar werken in deze branche is ook voor haar een vrijwillige keuze. Kristien: “Ik wilde niet het gevoel hebben dat ik per se de weg van mijn familie moest volgen, daarom heb ik altijd een plan B gehad. Ik wilde zelf een mening vormen over werken in deze branche en dan de keuze zelf en bewust maken”. 

Team
Hoewel ze inmiddels een fijn, vast team aan zich hebben weten te binden, blijft het een uitdaging om goed personeel te vinden én te behouden. De focus ligt nu vooral op het werven via via. “We zorgen ervoor dat de mensen die er nu werken het zo naar hun zin hebben dat ze hun medestudenten en vriendjes en vriendinnetjes meenemen. Zeker in Amsterdam is de concurrentie aan werkgevers enorm. Als werknemer heb je door de vele vacatures volop keuze.” – aldus Kristien. Naast de vele vacatures merken ze toch ook wel een verschil in mentaliteit met een aantal jaar geleden. Kristien geeft aan dat het tegenwoordig veel makkelijker en vanzelfsprekender lijkt om regelmatig van baan te wisselen. Niemand kijkt er raar van op als je iedere zoveel tijd een nieuwe baan hebt. Maar ze vermoedt dat het deels ook regio gebonden is. “Ik kom zelf uit Limburg en het lijkt wel of men daar veel loyaler is. Uiteraard is daar ook minder werkgelegenheid dan in de Randstad. Ook zie ik dat hier in Amsterdam mensen toch sneller behoefte hebben aan nieuwe prikkels”.

Werk-Privé balans
Soms wordt werken in de horeca uitgelegd op een manier die Kristien niet herkent. Ook de horeca groeit namelijk mee met de tijd. “Mensen benoemen vooral een oud beeld van de horeca, maar er is echt al heel veel veranderd in de mentaliteit zelf. Voorheen moest je heel veel, tegenwoordig wordt er veel meer gekeken naar wat je wil doen. Nergens wordt er echt meer dan fulltime gewerkt, want het personeel wil dit inderdaad niet meer. Als je oma jarig is zegt je baas niet meer ‘kan me niet schelen, je komt werken anders word je ontslagen’.”

De kracht van de werkgever
Binnen het van der Valk concern zijn de salarissen de afgelopen jaren flink gestegen. Hiermee groeien ze vaak boven cao. Ook is het een voordeel dat er nog steeds fooi gegeven wordt in de branche, dit wordt netjes onder al het personeel verdeeld. De locatie van van der Valk Zuidas maakt ook dat je er graag wil werken, het hotel is uitstekend bereikbaar. En Amsterdam is natuurlijk een hele leuke, en populaire (studenten-) stad. Bij van der Valk werken nog veel Nederlandse studenten terwijl de rest van Amsterdam ook wel veel internationale werknemers aantrekt. Ze werken nauwelijks met uitzendkrachten, iedereen is onderdeel van het team en van de familie. Onder de collega’s ontstaan met regelmaat hechte vriendschappen. Zo keren er zelfs ook oude teams, oude collega’s, terug om met elkaar te eten bij het hotel.

Flexibele werktijden
De roosters worden een maand van tevoren gemaakt. Middels een planningssysteem – waar het personeel toegang tot heeft – ontstaat de mogelijkheid om eigen diensten te bepalen. Kristien: “We zien dat het ene type juist wel behoefte heeft aan veel structuur en regelmaat, maar dat weer iemand anders juist veel behoefte heeft aan flexibiliteit.” Ze werken met een basisrooster en er zijn open diensten. Scholieren bijvoorbeeld kunnen deze open diensten invullen. Sta je ingedeeld maar kan je niet komen werken, dan kan je jouw dienst te ruil aanbieden. Hoewel ze eigenlijk altijd wel uitkomen zitten er natuurlijk ook kneldagen tussen. Het is dus erg flexibel, als je bijvoorbeeld in het weekend niet wil werken dan plan je jezelf niet in. Hoewel de verplichte toeslagen voor avonduren en weekenden niet meer gelden hanteren ze wel een feestdagentoeslag. Hier worden ook extra feestdagen aan toegevoegd zoals een Oudjaarsdag. Van der Valk biedt dienstverbanden in allerlei soorten en maten; van vast contract, vaste uren tot aan 0-uren. Kristien: “We kijken samen met de medewerker goed naar wat hij of zij nodig heeft, we zien geen risico voor een vast contract want voor sommige medewerkers is dit belangrijk in de fase van het leven waarin ze zitten, maar een student heeft niks aan de vaste uren maar juist weer behoefte aan flexibiliteit”. 

Persoonlijke groei
Van der Valk Zuidas is een erkend leerbedrijf voor verschillende opleidingen. Je ziet dan ook veel leerlingen en stagiaires in het hotel. Opleiden is een van de pijlers van Valk Exclusief, er wordt veel ‘on the job’ opgeleid. Ze hanteren bovendien het buddy-systeem; een systeem waarbij je als nieuwe collega wordt gekoppeld aan een ervaren collega die je in alles meeneemt. Na een proefperiode worden de ervaringen onderling besproken. De strakke functioneringsgesprekken halfjaarlijks zijn vooral koffiemomentjes die worden ingepland om te kijken hoe het met de medewerker gaat. Naast de dagelijkse briefings en beschikbare e-learnings, kan het personeel ook diverse cursussen doen die worden aangeboden door Koninklijke Horeca Nederland. En wat dacht je van groei in warenkennis? Regelmatig leer je alle ins & outs over de wijnen, bieren en cocktails die op de kaart staan.

Deze baan wil je!
Binnen het hotel staan er altijd vacatures open. Uiteraard werken ze hard aan een prettige en veilige werkomgeving voor iedereen. Om het werken in het hotel aantrekkelijk te houden zijn er diverse Personeelsvoordelen. Zo krijg je bijvoorbeeld korting op je hotelovernachtingen (bij alle Valk Exclusief hotels), korting op F&B, voordeelwinkel, je mag sporten in de hotels, personeelsuitjes, cadeautjes, etc. Er zijn volop doorgroeimogelijkheden; zo is het niet ondenkbaar dat je als

receptionist binnenkomt en uiteindelijk een leidinggevende rol bemachtigt. Een rits aan diploma’s heb je niet nodig. Hoewel een horecaopleiding zeker wat waard is, geloven ze bij van der Valk nog veel meer in de karaktereigenschappen van de medewerker. Als je gastvrijheid in je hebt en je beschikt over de juiste mentaliteit, dan mag je solliciteren. De kneepjes van het vak leer je op de vloer. Wel fijn als je tenminste Nederlands of Engels vloeiend spreekt. 

“Ook al is iedere dag anders en schakel je continu tussen de meest uiteenlopende type gasten, het doel is altijd om mensen een fijne dag te bezorgen”

Het voelt hier echt als een grote Valk familie, ik heb me hier altijd erg thuis gevoeld
en ben erg op mijn gemak. Iedereen werkt hard met én voor elkaar” –  Rosel.

Rosel ter Braake (22) – student Communicatie HVA – werkt 24 uur p/w bij van der Valk Zuidas
Al sinds haar 15e werkt Rosel voor van der Valk, waarvan bijna 4 jaar op de Zuidas. In haar werk beleeft ze veel plezier in de dynamiek van de gasten, ze vindt het interessant om met verschillende type gasten, vanuit verschillende culturen in contact te zijn. Natuurlijk zijn daar soms ook de nodige uitdagingen, maar het leukste aan haar vak is het om gasten blij en voldaan naar huis te laten gaan. Ze werkt veel met leeftijdsgenoten en geniet ervan om samen met hen hard te werken. Als we vragen naar haar work/life balance reageert ze positief. Ze ervaart het werken bij van der Valk als mega flexibel: “Ik heb natuurlijk naast mijn werk ook nog mijn studie, daarom is het extra prettig dat ik zelf kan aangeven wanneer ik kan en wil werken. Hier wordt vrijwel altijd naar geluisterd, zo heb ik een rooster dat haalbaar is met mijn studie en goed te combineren is met mijn privéleven.”

Hoe nu verder?

Werken in de horeca is veel meer dan een bijbaan naast je studie. Het is een serieuze carrière volop doorgroeimogelijkheden. Het is verrassend en veelzijdig en biedt je niet alleen professionele, maar ook persoonlijke groei. Haal het beste uit jezelf en kies voor een carrière in de horeca!