Gister in de sales, vandaag in de B&B
Waarom de switch naar de horeca zo leuk is om te maken
De horeca is een verrassend veelzijdige branche om in te werken. Zelfs op latere leeftijd kun je makkelijk instappen. Denk je erover om de sprong te wagen van je huidige carrière naar de bruisende wereld van de horeca? Michel de Meijer, voormalig salesdirecteur bij een groot bedrijf, maakte de switch van de sales naar de horeca. Hij neemt ons mee op zijn reis van de corporate wereld naar het runnen van zijn succesvolle B&B en restaurant Het Spoorhuis Uithoorn. Ontdek waarom hij ervoor heeft gekozen om deze switch te maken en waarom het zo ontzettend leuk is om in de horeca te werken.
Michels beslissing om de switch te maken was geen plotselinge ingeving, maar een idee dat geleidelijk groeide. Michel: “Na jarenlang in hoge managementfuncties in de internationale corporate wereld te hebben gewerkt, begon ik na te denken over de laatste fase van mijn carrière. Vaak eindigt een carrière in het bedrijfsleven op een zijspoor, en dat kan teleurstellend zijn. Ik wilde op mijn hoogtepunt stoppen en ging daarom samen met mijn vrouw Irene op zoek naar een nieuwe uitdaging”.
Passie voor gastvrijheid
En die uitdaging vonden ze in de horeca, vertelt Michel. “We hebben altijd een passie gehad voor gastvrijheid. Hoewel we geen ervaring hadden in de horeca, voelden we ons aangetrokken tot de branche.” Vanuit hun passie voor gastvrijheid begonnen Michel en Irene hun plannen vorm te geven. Ze oriënteerden zich op de mogelijkheden van een bed & breakfast en droomden van een locatie die meer bood dan alleen een kamer verhuren. Michel: “Onze zoektocht bracht ons bij een oud stationsgebouw dat wat horecafaciliteiten had, maar niet goed liep. We zagen potentie en grepen de kans om dit pand om te toveren tot B&B. Het resultaat: Het Spoorhuis Uithoorn, een combinatie van hotel, restaurant en zakelijke faciliteiten voor vergaderingen en evenementen.”
Het horecaleven: veelzijdig en divers
Het Spoorhuis Uithoorn is een bruisende bed & breakfast met een restaurant, maar ook ruimte voor feesten en vergaderingen. Door de veelzijdigheid van de B&B, is het werk heel divers. Van het verzorgen van het ontbijt tot het runnen van diners en evenementen: geen dag is hetzelfde. Wat Michel en Irene hierbij geholpen heeft, is een goede taakverdeling. “Als bedrijfsleider ben ik verantwoordelijk voor de administratie, inkoop en het organiseren van alles wat nodig is om het bedrijf soepel te laten draaien. Mijn vrouw, die oorspronkelijk uit het bankwezen komt, is gastvrouw in het restaurant en de B&B en handelt alle communicatie met de gasten af. En daarnaast hebben we een geweldig team om ons heen verzameld dat de dagelijkse operaties op de vloer ondersteunt,” vertelt Michel.
Waarom de switch naar de horeca de juiste keuze is
Twijfel jij om de switch naar de horeca te maken? Michel deelt enkele waardevolle inzichten. Ten eerste benadrukt hij dat het contact met gasten de horeca zo bijzonder maakt: “Het is de interactie met gasten die het werk in de horeca zo bijzonder maakt. Gasten komen naar de horeca voor een leuke ervaring en het is aan jou om ervoor te zorgen dat ze met een glimlach naar huis gaan. Door goed in te spelen op hun wensen en behoeften, kun je waardevolle interacties hebben, hoge waarderingen ontvangen en mensen écht blij maken,” aldus Michel. En die waardering geeft hem een heel andere vorm van voldoening dan zijn eerdere carrière. “Het is de directe feedback en waardering van gasten die het werk de moeite waard maken. En die voldoening van het creëren van zulke ervaringen onderscheidt de horeca van andere sectoren.”
Ten tweede wijst Michel op de veelzijdigheid van werken in de horeca. Of je nu in de bediening staat of in de keuken werkt, geen dag is hetzelfde. “Zo heb je bijvoorbeeld elke dag andere gesprekken met gasten; of het nu gaat om het aanbevelen van een bijzondere wijn of het delen van de geschiedenis van een monumentaal pand, er is altijd iets interessants te doen. Die diversiteit maakt dat de tijd vliegt en dat je elke dag met plezier naar je werk gaat,” vertelt Michel.
Flexibiliteit is essentieel
Overweeg je een carrière in de horeca? Dan heeft Michel een belangrijke tip: wees flexibel. “Flexibiliteit is essentieel in deze branche, zowel in de werktijden als in het aanpakken van verschillende taken.” Daarnaast moet je bereid zijn je handen uit de mouwen te steken. “Het kan soms hectisch zijn, maar het is juist die dynamiek die het werk zo boeiend maakt. En daarbij hoef je niet eens naar de sportschool, want in de horeca krijg je genoeg lichaamsbeweging!”
Nieuw hoofdstuk
Voor Michel en Irene is de horeca een nieuw hoofdstuk in hun werkzame leven. Het runnen van Het Spoorhuis Uithoorn heeft hen een frisse kijk gegeven, een leven waarin ze dagelijks kunnen genieten van de voldoening die gastvrijheid biedt. “Als je op zoek bent naar een carrièreswitch en je hart ligt bij gastvrijheid en het omgaan met mensen, overweeg dan de horeca. Het is een bruisende branche vol kansen en uitdagingen. De veelzijdigheid aan werkzaamheden, het directe contact met gasten en de voldoening die je haalt uit het creëren van bijzondere momenten maken het werken in de horeca ontzettend leuk.”
Wil je de switch naar de horeca maken? Bekijk alle vakgebieden en ontdek de eindeloze mogelijkheden die de branche te bieden heeft. Kom werken in de horeca en ontdek de verrassende veelzijdigheid van onze branche. Wie weet zul je, net als Michel en zijn vrouw, je passie voor gastvrijheid laten groeien en een nieuw avontuur aangaan dat je een leven lang kunt koesteren.
Hoe nu verder?
Werken in de horeca is veel meer dan een bijbaan naast je studie. Het is een serieuze carrière volop doorgroeimogelijkheden. Het is verrassend en veelzijdig en biedt je niet alleen professionele, maar ook persoonlijke groei. Haal het beste uit jezelf en kies voor een carrière in de horeca!