Werken in de hotellerie: weet jij wat deze functies inhouden?

In een hotel zijn er tientallen verschillende functies, maar wat houden deze in? Hotelprofessionals legt het aan je uit.

In een hotel zijn er tientallen verschillende functies, waar vaak verschillende namen voor worden gebruikt. Sommige hotels gebruiken de Nederlandse benaming voor een functie, andere juist weer de Engelse of Franse. Bepaalde functienamen zoals houseman of bellboy werden vroeger veel gebruikt, maar hoor je tegenwoordig nog nauwelijks. Over wat de functie precies inhoudt kan nog wel eens verwarring ontstaan. Neemt een bellboy bijvoorbeeld de hele dag de telefoon op? En organiseert de chef de partie alle feestjes en evenementen in het hotel? Hotelprofessionals legt uit.

Chief engineer

Als chief engineer sta je aan het hoofd van de technische dienst. Wanneer er een storing is of een reparatie uitgevoerd moet worden in het hotel, stuur je de technische dienst aan om dit op te lossen. De chief engineer heeft de verantwoordelijkheid om deze werkzaamheden vervolgens te controleren. Een belangrijke taak dus om het hotel draaiende te houden.

Runner

Bij een runner kun je denken aan een hardloper of koerier. In de horeca wordt de functienaam runner soms gebruikt voor een medewerker die in de bediening staat Bij deze functie kunnen de taken uiteenlopen van mise-en-place werkzaamheden tot het uitserveren van gerechten en drankjes. Het is belangrijk dat je flexibel en stressbestendig bent, maar dit geldt uiteraard voor veel functies in de horeca.

Houseman

Als houseman bestaan je taken onder andere uit het schoonmaken van de algemene ruimtes en het ondersteunen van de housekeeping. Hoewel de functienaam anders doet vermoeden zijn zowel mannen als vrouwen werkzaam in deze functie. De vrouwelijke variant van houseman is housemaid. De functienamen housekeeper of housekeeping worden vaker gebruikt. Om verwarring te voorkomen wordt de functie ook wel public area cleaner genoemd.

Income auditor

De functie income auditor valt onder de afdeling administratie. Voor deze functie heb je een passie voor cijfers en ben je analytisch sterk. Het takenpakket bestaat onder andere uit het registreren van inkomsten en uitgaven van het hotel. Het is een diverse functie want je hebt te maken met omzet, debiteurenverwerking, debiteurenbeheer en cashflow van het hotel.

Bellboy

Een bellboy is een andere functiebenaming voor een portier. Je helpt de gast bij het parkeren van de auto en je draagt de koffers naar de kamer. Verder help je gasten actief met het reserveren van restaurants, organiseren van museumbezoekjes, ondernemen van stadswandelingen en nog veel meer. De Nederlandse betekenis van bellboy is loopjongen. 

Duty manager

Als duty manager ben je de spin in het hotelweb. Je ondersteunt diverse operationele teams zoals front office, housekeeping en F&B. Je bent het aanspreekpunt voor de gasten. Een duty manager wordt ook wel assistent hotel manager genoemd. Heb je nog geen ervaring? Er worden ook diverse duty management stages en traineeships aangeboden. 

Chef de partie

Binnen de afdeling keuken zijn er diverse functies zoals kok, sous chef, chef kok en commis chef. De namen van deze functies geven voornamelijk aan hoeveel ervaring en verantwoordelijkheid de keukenmedewerker heeft. De chef de partie ondersteunt de chef kok en sous chef met het bereiden van de meest waanzinnige gerechten. Een chef de partie is verantwoordelijk voor een deel of onderdeel van de keuken. Wanneer dit onderdeel bijvoorbeeld de saus en het vlees is, wordt diegene een chef saucier genoemd. Een poissonnier is verantwoordelijk voor visgrechten en chef pâtissier is verantwoordelijk voor de desserts.

Dit artikel is aangeleverd door en oorspronkelijk gepubliceerd op www.hotelprofessionals.nl

 

 

Lees ook

Werken in de horeca, elke dag een feestje — Tim Lefèvre

Werken in de horeca, elke dag een feestje — Tim Lefèvre

Werken in de horeca, elke dag een feestje — Tim Lefèvre Sinds Tim Lefèvre van België naar Nederland verhuisde volgt Cityguys hem op de voet. Op zijn 23e kwam hij als horecababy naar Amsterdam om zich onder te dompelen in de wereld van cocktails. Vier jaar later is hij...

Lees meer

Nieuwe medewerkers werven? Download de toolkit

  • Kant-en-klare social media posts en posters
  • Social media posts waarin je de titel van de vacature kunt aanpassen
  • Posters voor bij jou in de zaak
  • Een e-mail en WhatsApp-bericht waarmee je medewerkers kunt oproepen om te helpen zoeken naar die leuke nieuwe collega
Toolkit aanvragen

Kies een baan die bij jou past

Werken in de horeca is enorm veelzijdig. En verschillende functies vragen om verschillende vaardigheden. Kijk eens bij de verschillende vakgebieden en ontdek waar jij enthousiast van wordt.

Vakgebieden